Всичко за домашните любимци, Интересни факти за домашните любимци

Децата и домашните любимци в съжителство: мисията възможна

wepik export 20230703210348KlQC

Едно от най-големите притеснения на новите родители по отношение на домашните любимци в дома е как те ще реагират на бебето. Много от старите приказки, като например че котките изсмукват дъха на бебетата, просто не са верни. Всъщност много котки и кучета с лекота приемат новото дете в дома и стават яростно лоялни и защитници на бебето.

Когато върнете бебето си от болницата, трябва да запознаете домашния си любимец с него. Разбира се, тези запознанства се нуждаят от надзор. Дайте на котката или кучето си време да подуши детето със свое собствено темпо. Направете запознанството приятно за вашата котка или куче и ако се налага по време на първата среща използвайте каишка за куче. В повечето случаи котката или кучето няма да се замислят за бебето ви. Позволете на домашния си любимец да се приспособи към новата ситуация при свои собствени условия. Когато в къщата се появи бебе, това е адаптация за всички.

Другото нещо, което може да помислите да направите, когато в дома ви се появи бебе, е да се уверите, че котката или кучето ви са добре обгрижени. Това включва подрязване на ноктите на кучето или котката. Кучето ви може да поиска да сложи лапа на бебето.  Ако ноктите му са дълги и остри, кучето може случайно да одраска бебето ви. Въпреки че никога не можете да премахнете космите от домашните любимци от дома си, ако кучето или котката ви са подстригани и почистени, това със сигурност ще помогне домът ви да остане малко по-чист. Много нови родители се тревожат и за алергиите. Факт е, че много проучвания показват, че децата, които са изложени на контакт с домашни любимци от най-ранна възраст, всъщност имат по-малко алергии към домашни любимци, отколкото децата, които не са изложени на контакт с домашни любимци. 

Друга добра идея е да се уверите, че домашните ви любимци нямат достъп до стаята на бебето по време на сън или през нощта без надзор. Въпреки че вашият домашен любимец вероятно не иска да навреди на детето ви, той е естествено любопитен. Една котка може да скочи в бебешкото ви креватче, а при големите кучета лесно може да се преобърне кошара или люлка. Винаги трябва да наблюдавате домашния си любимец, когато той е около новото ви бебе, по всяко време. Най-вече трябва да се опитате да се уверите, че все още прекарвате качествено време с вашия домашен любимец, когато това е възможно. Това се отнася особено за кучетата, които са свикнали да играят в задния двор и да се разхождат.

Когато детето ви порасне, трябва да започнете да го учите на подходящ етикет за домашни любимци. Ако кучето или котката ви са се научили да уважават детето ви, то и детето ви трябва да се научи да уважава домашния ви любимец. Още от ранна възраст научете детето си, че никога не трябва да дърпа или дърпа опашката или ушите на котка или куче. Детето ви може да се научи на правилен етикет за домашните любимци още от най-ранна възраст. Също така ще искате да научите детето си да уважава пространството на вашия домашен любимец. Това включва да се уверите, че детето ви разбира, че никога не трябва да буди спящ домашен любимец. Това може да предизвика уплаха у домашния ви любимец и да доведе до ухапване или одраскване.

Освен това трябва да се уверите, че детето ви разбира да не се доближава до храната, водата и кошарата на домашния ви любимец. Детето ви ще бъде естествено любопитно, така че винаги е най-добре да осигурите на домашния си любимец лично пространство далеч от него.

Има много неща, които можете да направите, за да се уверите, че децата и домашните любимци съжителстват мирно.  Децата и домашните любимци трябва да се научат да се уважават взаимно от самото начало.  Няма причина да се отървете от котката или кучето си само защото в дома ви има дете.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *