Uncategorized, Интересни факти за домашните любимци

Топлинен удар при кучета

dog 2982426 1920

Факти, които всеки собственик на куче трябва да знае за топлинния удар

Някои от най-хубавите неща за лятото са заниманията на открито по това време на годината. Всички обичаме да се забавляваме на слънце! Но лятото не е само забва и игри. Летните жеги могат да бъдат опасни за четириногите ни приятели. Разпознаването на топлинен удар при кучетата не винаги е лесно. Ето и обощение на това, което трябва да знае всеки собственик на куче, заедно с някои превенции.

 1. Кучетата не могат да се охладят адекватно чрез изпотяване.

По принцип кучетата нямат ефективни охладителни системи – те не могат да се потят като хората и могат бързо да се загреят. Когато кучето остане прекалено дълго в гореща среда, телесната му температура се повишава и може да възникне топлинно изтощение или топлинен удар. Всяко куче с плосък, широк череп и къс нос като бостънските териери, пекинезите, мопсовете и булдогът – ще бъде по-податливо на топлинен удар. Това очарователно лице има много неща, събрани в малко пространство, а струпването на меките тъкани, езика и хрущяла, ограничава въздушния поток. Когато навън е прекалено топло, за тях става по-трудно, защото не могат да се задъхват и да дишат толкова ефективно, за да се охладят.

 • Толинният удар често е в следствие от действията на собствениците

Топлинен удар при кучета често се случва, когато собствениците оставят кучетата си сами в превозни средства и когато са оставени на открито, без достъп до сянка и / или хладна вода.

 • Кучетата показват признаци на топлинен удар. Ето някои от тях:
 • Прекомерно задъхване и / или лигавене:

Кучетата се задъхват, за да регулират телесната си температура. Ако обаче задъхването звучи по-силно и вашето куче полага по-големи усилия, за да диша и има широко отворена уста, това определно може да е признак на топлинен удар. Когато кучето ви задъхва, то неизбежно се лигави и можете да очаквате малко повече задъхване и лигавене след тренировка. Това е начинът на вашето куче да разсее допълнителната топлина. Но когато лигавенето е постоянен поток, това е друг знак, че то може да получи топлинен удар.

 • Бледи венци 

 Ако проверите лигавиците на кучетата си, може да успеете да идентифицирате друг признак на топлинен удар. Внимателно издърпайте горните устни и погледнете венците. Те трябва да са розови и влажни, а не кални или бледи.Някои породи обаче, като сенбернар, имат естествено тъмни венци. В такъв случай го заведете при ветеринаря, който вероятно ще провери вътрешните клепачи.

 • Кучето ви се държи странно

Симптомите на топлинен удар при кучета често могат да приличат на пиян човек. Кучето ви може да е в ступор, дезориентирано и залитащо – или дори да рухне. Само тези симптоми налагат обаждане до ветеринар, но ако кучето ви е било изложено на висока температура, това може да е свързано с топлинен удар.

 • Победете топлината: Превенции
 • Уверете се, че кучето ви има достатъчен достъп до вода през цялото време. По време на разхдока може да използвате удобна и преносима бутилка като тази https://lapichki.bg/product/prenosima-butilka-za-dumashni-lubimci/.
 • Уверете се, че вашето куче не е оставено в гореща, слънчева зона без или с малка сянка за продължителен период от време. Бъдете особено предпазливи към интериора на автомобила, дори при спуснати прозорци, вътрешната температура може много бързо да достигне опасни нива.
 • Ако това не е извънредна ситуация, можете да охладите кучето си, като добавите лед към купата с вода, напълнете детски басейн със студена вода или намокрите гърдите, главата и възглавничките на краката им с кърпа, напоена със студена вода.
 • Ветеринарните грижи са необходими след топлинен удар

Дори ако кучето ви изглежда се възстановява след охлаждане, топлинният удар може да причини подуване на мозъка, бъбречна недостатъчност, чревно кървене, промени в кръвното налягане, електролитен дисбаланс и необичайно съсирване на кръвта, така че незабавно потърсете ветеринарна помощ.

Източници:

https://www.rd.com/

https://americananimalhospital.com/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *