Всичко за домашните любимци

Как да храним порастнало куче.

правилно-хранене-за-кучета-пораснали-кучета

Кученцето ви вече е пораснало и идва времето да се сбогувате с хранителните формули за кутрета и да преминете към храна за зрели кучета. Този преход обикновено се извършва на възраст от около 12 месеца при дребните породи и след навършване на възраст от 24 месеца при много едрите кучешки породи.

Само вас и от кучето ви зависи под каква форма ( суха или мокра ) ще се дава храната. Комбинацията от суха и мокра храна е полезна за зъбите на кучето ви.

Кучетата имат предпочитания към храната подобно на хората и може да се наложи да изпробвате няколко вида храни преди да откриете храната, коя  им харесва най-много.
Независимо от предпочитанията ви , ако храната е балансирана и качествена може да покрие хранителните нужди на вашият косматко.

Винаги следете качването или свалянето на килограми физическото състояние на  кучето ви, защото това може да е сигнал да преработите диетата му.

КОЛКО ЧЕСТО ДА ХРАНИМ КУЧЕТО СИ?!


Всеки от нас имащ в семейството си куче, си е задавал въпроса: колко често да го храним?

Нашият съвет е да го храните веднъж или два пъти дневно – в зависимост от породата. Ако имате по-дребно куче, съответно с по-малък стомах, може да се наложи да го храните повече от два пъти на ден.

По същия начин стои въпросът и при едрите породи, чиито представители имат навика да гълтат храната си без да я дъвчат и за които може да е по-добре да бъдат хранени на два пъти с по-малки порции, а не веднъж с по-голямо количество храна. Нагълтването с много и несдъвкана храна наведнъж може да доведе до стомашни проблеми.
Консултирайте се с ветеринарния си лекар, ако не сте сигурни колко често да храните кучето си.

Хранете кучето си на тихо и спокойно място, далеч от обичайната шумотевица на дома. Винаги поднасяйте храната в чиста купичка и я поставяйте на лесна за почистване повърхност от типа на под, постлан с плочки. Ако купичката се влачи по пода при хранене, използвайте купа с дъно против приплъзване или поставете отдолу каучукова постелка.


За кучета които ядат много бързо може да е полезно използването на специални купички, забавящи храненето, а при по-възрастните кучета или тези които разхвърлят много храна може да е полезно поставянето на изправена кучешка хранилка.
Ако имате и други кучета в домакинството, хранете ги по същото време, но на друго място, за да се предотвратят сбивания и ръмжене.

Поднасяне и съхранение на храна

При хранене на кучета се старайте да поднасяте мокра храна (консерва/бурканче/пакетче) със стайна температура, тъй като е по-привлекателна и по-лесносмилаема. Съответно трябва да извадите храната от хладилника около час преди времето за хранене. Може да използвате микровълнова фурна, за да затоплите за кратко храната, но винаги проверявайте да не е гореща.


Мократа храна бързо се разваля и развива бактерии, затова не оставяйте такава храна на открито. След като бъде отворена опаковката, мократа храна не бива да се съхранява за повече от 24 часа, дори в хладилник.


От друга страна сухата храна може да стои цял ден без да загуби качествата си. Съхранявайте я на сухо и чисто място, най-добре във вакуумиран контейнер или запечатваща се кутия, за да запазите вкуса и аромата й.


Повечето кучета обичат да схрускват сухата си храна, но ако вашето куче я предпочита по-влажна, или има медицински причини да избягвате твърди храни, поставете сухата храна в купичка с вода за не повече от 30 минути преди самото хранене. Сухите парченца храна спомагат за отстраняване на зъбната плака и съответно, ако добавяте вода, можете да прибавите и специалитет за поддържане на зъбите. Имайте предвид, че редовното почистване на зъбите с четка е най-добрият начин да се предотвратяват зъбните заболявания при кучетата.

КОЛИЧЕСТВО!

Количеството храна ,което ще давате на вашето куче трябва да бъде съобразено с порода, начин на живот, както и здравословно състояние.
Най-важният фактор е храната да бъде достатъчна за да се покриват жизнените им функции и да се поддържа нормално телесно тегло.

Ако състоянието на кучето е близо до идеалното, ребрата му няма да се виждат, но ще можете да ги напипате, защото няма да са покрити от дебел пласт мазнини. Талията на кучето ви трябва да е ясно очертана зад края на гръдния кош, гледано отгоре, без да има признаци на мастни гънки при ходене.

ЛАКОМСТВА 

С колко лакомства и колко често ще храните кучето си с тях зависи от вида на избрания от вас кучешки специалитет. Като цяло лакомствата, бисквитите и дъвкалките не трябва да съставляват повече от 15% от дневния прием на храна или 10% от общото количество на храната, ако използвате по-дребни, съдържащи месо лакомства за поощрение при обучение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *