Всичко за домашните любимци

КАК ДА ХРАНИМ ВЕЧЕ ПОРАСНАЛА ( възрастна ) КОТКА

правилно-хранене-на-котките

След като котката ви стане на една година вече трябва да помислите за преминаване към нормален хранителен режим. Важно е по време на превръщането на малкото котенце в напълно пораснала възрастна котка да осигурите всички необходими хранителни съставки, изискващи се, за да бъде котката жизнерадостна и здрава.

Вече знаете, че има огромен избор на храни, лакомства, добавки и подобен тип неща от, които да избирате и разбира се всеки се сблъсква с въпроса: “ Коя е най-добрата храна за моята котка”. От Lapichki знаем, че за вашата котка винаги има подходяща храна. Тук идва момента в, който вие и разбира се, вашето коте решавате каква храна ще яде , дали суха или пък мокра храна. Ако здравословното и състояние не влияе, това решение е според вашите възможности, както и вкусът на вашата котка.

Видове храна

Мокра храна

Някой котки предпочитат вкуса и мириса на мократа храна. Тя дава възможност да рапределяте порциите правилно и да я доставяте прясна и вкусна всеки път.

Суха храна

Предимство, което мократа не позволява е ,че може да я съхранявате дълго, лесно измерима е , а дъвченето спомага за доброто състояние на зъбките на вашето коте.

Някои стопани използват смес от суха и мокра храна – има котки, които сутрин предпочитат мокра храна, но през деня обичат да хрускат суха храна. Изпробвайте и двата типа храни, за да откриете каква храна предпочита котката ви.

Възползвайте се от предимствата на някоя от специалните формули за хранене при живот на закрито, ако котката ви прекарва повечето от времето си на закрито. Тези храни са разработени да намаляват трихобезоарите. Можете да изпробвате и ниско калорична диета, тъй като котката ви няма да е толкова актива и ще бъде склонна към напълняване.

Специализираните храни за стерилизирани котки може да са полезни за кастрирана котка, защото са предназначени да поддържат пикочната система в добро здравословно състояние.

При по-възрастните котки е необходимо прилагането на леко индивидуализиран хранителен режим, също като при бременните котки и котките, страдащи от наднормено тегло или затлъстяване.

Ако котката ви се нуждае от специална храна или имате някакви опасения относно диетата й, консултирайте се с ветеринарен лекар.

Съвети относно храненето

Котката е създадена да се храни с малки количества храна, но по-често и затова най-добрият хранителен режим е да ги храните с няколко малки порции дневно. Същевременно, ако давате мокра храна на котката си или нейния начин на живот не позволява такъв режим на хранене, то даването на две порции храна на ден е приемливо решение за повечето котки. Хранете котката си по едно и също време и на едно и също място всеки ден като изберете спокойно място, което да е далеч от тоалетната на котката и където животното да може да се отпусне. Изберете лесно почистваща се повърхност или използвайте постелка за котки. Винаги използвайте чиста керамична или метална купичка. Някои котки може да предпочитат да се хранят от плосък съд или тавичка, което от своя страна може да спомогне за по-бавно хранене при лакомниците.

Количество храна

Количеството на храната зависи от породата на котката, нейния начин на живот и физическото й състояние (включително теглото). Всяка котка е различна. Най-важният аспект при храненето на котки е осигуряването на достатъчно количество храна, което да поддържа у тях стройно телосложение и добро здравословно състояние.

Ако смятате, че котката ви има наднормено тегло или е страда от затлъстяване, необходимо е да се свържете с ветеринарен лекар, за да се състави диета и план за начин на живот, който ще спомогне за възстановяването на здравословното тегло на животното.

С КАКВО ДА НЕ ХРАНИМ КОТКАТА.

за котки

Познаваме изкушението да храните котката си от ръка с лакомства – за много хора това е знак на привързаност и демонстрира колко много обичате котката си. Същевременно човешката храна често е много калорична и й липсват важни съставки, съдържащи се в храната за котки. Ще нарушите баланса на хранителния режим на котката си, ако я храните с остатъци от собствената си храна. Поемането от котката на всякакви храни, съдържащи лук или лучени съставки може да бъде й навреди, затова по-добре се въздържайте.

Както при нас хората, така и при котките постоянния прием на течности е задължителна и животоподдържаща част от живота.

Приемането на достатъчно вода от вашия домашен любимец е също толкова важно, колкото и приемането на подходяща храна, отговаряща на здравословното му състояние. Това важи с още по-голяма сила, ако храните котката със суха храна.

Уверете се, че котката ви има постоянен достъп до чиста и прясна вода. Пробвайте да поставите голяма, чиста купа с вода на място където котката ви обича да си почива. Избягвайте да поставяте храната и водата на котката на едно място.

Ако котката проявява неудоволствие при пиенето на вода, пробвайте да поставите по-голям съд. Някои котки просто не обичат мустаците им да докосват страните на съда, от който пият вода.

Котките не се нуждаят от мляко, след като са били отбити от кърменето – не използвайте мляко като заместител на водата. Всъщност котките могат да имат непоносимост към захарите в млякото и да получат разстройство от него. Дори и на специално разработените за котки млека трябва да се гледа като на храна или лакомство, а не да се считат за напитка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *