Всичко за домашните любимци, Интересни факти за домашните любимци

ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ ЗА МОРСКОТО СВИНЧЕ

морски-свинчета-гризачи

Морското свинче е един от най-разпространените видове домашни любимци сред гризачите. Съществуват много различни разновидности морски свинчета, които дори не си приличат.


Днес съществуват много породи морски свинчета. Сред тях се срещат дългокосмести, късокосмести и дори такива с гладка кожа, покрита със съвсем лек пух. Морските свинчета, независимо от породата си, са с дължина на тялото от 25 до 35 сантиметра. Те имат голяма глава с широка тъпа муцуна. Шията на морските свинчета е толкова къса, че все едно отсъства и изглежда, че главата просто преминава в тяло.

Ушите на морско свинче са леко провиснали. Тялото им е едро и доста заоблено. Опашката отсъства напълно.Мъжките екземпляри тежат от един килограм до килограм и половина, а женските стигат от осемстотин грама до килограм и двеста грама. Морските свинчета, които живеят в дивата природа, са с кафеникаво-сив гръб, а коремчето и вътрешната страна на лапите са с по-светъл цвят.

Козината на питомните морски свинчета, независимо от това дали е дълга или къса, e с разнообразен цвят.


Морските свинчета могат да са както едноцветни, така двуцветни или трицветни, но много често в козината присъства белият цвят. Дългокосместите морски свинчета често имат гребен от дълги косми на главата, който стои изправен и им придава смешен вид. Морските свинчета имат добре развити зъби, които са остри.

Зъбите на морското свинче са 20 на брой, като най-важни са горните и долните резци, които служат за отхапване на храната.

етни, така двуцветни или трицветни, но много често в козината присъства белият цвят. Дългокосместите морски свинчета често имат гребен от дълги косми на главата, който стои изправен и им придава смешен вид. Морските свинчета имат добре развити зъби, които са остри. Зъбите на морското свинче са 20 на брой, като най-важни са горните и долните резци, които служат за отхапване на храната.

КАК ДА ГО ХРАНИМ?


Морските свинчета се хранят със специални тревни смески, зърнени храни, сочни зеленчуци и плодове. Трябва да сте наясно, че когато давате на морското свинче тревни смески, те трябва постоянно да са в клетката на животинката.

С помощта на твърдите тревички морското свинче поддържа зъбите си в добра форма и не им дава възможност да прораснат. Тревните смески спомагат за нормалната работа на храносмилателната система на морското свинче.

ЗАБОЛЯВАНИЯ при Морското Свинче.


Често морските свинчета страдат от неправилна захапка, което е генетично обусловено. Това става ясно, след като морското свинче откаже напълно да се храни или се храни едва едва и избира само много малки парченца храна.

Неправилно поставените зъби могат да бъдат коригирани от ветеринари, които са специализирали в лечение на зъби на гризачи. Операцията се извършва при пълна упойка.

Друго заболяване, от което страдат морските свинчета, е удължен корен на някой от зъбите.Това предизвиква остри абсцеси и прави храненето на животното невъзможно.

Друг проблем на морските свинчета е счупването на зъбите, което довежда до невъзможност за хранене, загуба на тегло и дори летален изход. Често счупването на зъбите е причинено от това, че животното се опитва да прегризе металните пръчки на клетката, която обитава.

При такъв проблем ветеринар трябва да отстрани счупения зъб, след което най-вероятно ще се наложи да храните морското свинче от ръка, като нарязвате храната на много ситно. Като цяло морските свинчета не са податливи на сериозни инфекциозни заболявания.

Но е възможно да се разболеят и лесно ще разберете, че това се е случило по някои симптоми. Незабавно трябва да потърсите ветеринарна помощ, ако морското свинче лежи със затворени очи, диша затруднено, кашля, пие много вода, има хрема, от очите му тече секрет, козината му пада при леко докосване, върху кожата има малки рани.

Симптоми на инфекциозно заболяване са също така треперенето, диарията, парализирането.

Любопитни факти за Морско Свинче


Морските свинчета са наречени така, тъй като издават звуци, наподобяващи грухтене. Морски се наричат, защото са докарани отвъд морето, така са били известни още в древни времена. Но освен грухтенето морските свинчета могат да издават различни други звуци. Когато морското свинче е доволно, то може да издава звук, който прилича на мъркането на котките.

По време на бременността си женските издават звуци, които приличат на чуруликане на птици. Обикновено женските правят това и при липса на мъжки.

Чуруликането на женските се чува само нощем и трае от 2 до 10 минути. Мъжките морски свинчета по време на брачния период издават звуци, които приличат на ръмжене.Интересен факт е, че понякога морските свинчета се хранят със собствените си екскременти.

Това е атавистичен навик, който съвременните морски свинчета са наследили от древните си прародители. По този начин морските свинчета обогатяват организма си с витамини от групата К и В.

Причината е във факта, че тези витамини се усвояват от организма на морското свинче само ако преминат два пъти през храносмилателната система.Морските свинчета са едни от най-често използваните животни за различни видове лабораторни опити. Интересен факт е, че ако държите морското свинче в близост до главата си, то може да се опита да прегризе няколко ваши косъма.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *